Säpo

Åtal för spionage

2021-02-22

En man har åtalats vid Göteborgs tingsrätt för spionage. Mannen misstänks ha värvats som agent av en rysk underrättelseofficer som han under flera år lämnat över uppgifter till. Säkerhetspolisen har bedrivit förundersökningen.

- Angreppen mot Sverige från andra länder har breddats och fördjupats de senaste åren. De riktas inte minst mot vårt ekonomiska välstånd och våra grundläggande fri- och rättigheter. Bara under det senaste året har Säkerhetspolisen utrett såväl mordförsök som olovlig underrättelseverksamhet och även spionage, säger Daniel Stenling chef för kontraspionage vid Säkerhetspolisen.

Den misstänkte mannen greps i februari 2019 under ett möte i centrala Stockholm med en rysk underrättelseofficer som arbetade under diplomatisk täckmantel i Sverige.

- Ryssland utgör ett av de främsta underrättelsehoten mot Sverige. De ägnar sig både åt traditionell spionverksamhet, som misstänks i det här fallet, men också säkerhetshotande verksamhet som att påverka beslutsfattare, bedriva påverkanskampanjer eller genomföra cyberspionage. Kombinationen ger både bredd och djup i inhämtningen av hemlig information, säger Daniel Stenling

Mannen som nu åtalats för spionage arbetade inom svensk högteknologisk industri med uppgifter som Säkerhetspolisen vet är av intresse för främmande makt. Gripandet var ett resultat av en längre tids underrättelsearbete av Säkerhetspolisen. Säkerhetspolisen har bedrivit förundersökningen under ledning av åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål.

En person misstänkt för olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige (2019-02-27)

Nyhet på Åklagarmyndighetens webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster