Placeholders logotyp, till startsidan

Hemligt telegram

Hur lät ett hemligt spiontelegram under kalla kriget? Vi har grävt i våra arkiv och hittat en svensk dubbelagent.

Lyssna på det hemliga telegrammet.

Att använda sig av krypterade radiotelegram var länge en vanlig kommunikationsväg mellan uppdragsgivare och spioner. Här berättar Alf, medarbetare på säkerhetstjänsten sedan 1981, mer om just det här hemliga meddelandet.

– Telegrammet var ett av många som den tjeckoslovakiska underrättelsetjänsten, på uppdrag av Sovjetunionen, sände mellan 1982 och 1986, till vad de trodde var en svensk spion. I själva verket var det vi på den svenska säkerhetstjänsten som satt i andra änden.

– Vi kom i kontakt med dem tack vare en svensk militär som under en privat resa till Tjeckoslovakien värvades som spion av deras underrättelsetjänst. Deras syfte med spioner i Sverige var att skaffa sig en väckarklocka som kunde varna om krig var på väg att bryta ut mellan Nato och Warszawapakten.

– När den svenska militären kom hem till Sverige berättade han för sin chef på försvaret vad han varit med om, och tillsammans gick de till oss på säkerhetstjänsten. Vi frågade om han ville hjälpa till att kartlägga öststaternas underrättelsetjänster. Han tackade ja och utbildades sedan till en duktig spion. Vi arbetade tillsammans i flera år och tack vare honom fick vi en total bild av hur öststaternas underrättelsetjänster jobbade.

Senast ändrad

 2 maj 2022

Dela denna artikel

Placeholderlogotyp

Säkerhetspolisen avvärjer hot mot Sveriges säkerhet och mot medborgarnas fri- och rättigheter. Vårt uppdrag är att säkra framtiden för demokratin.

Sociala medier

Följ Säkerhetspolisen i sociala medier. Vi finns på Twitter, Instagram och LinkedIn

Tipsa oss

Har du sett eller hört något som Säkerhetspolisen kan ha nytta av i arbetet för att skydda Sverige?

Till tipssidan

Telefon: 010-568 70 00

Om kakor på webbplatsen

På denna webbplats används endast nödvändiga kakor för att webbplatsen ska fungera. Genom att klicka på "Jag förstår" sätts också en kaka för att fortsätta hålla meddelandet stängt.

Läs mer om kakor