Placeholders logotyp, till startsidan

Omvärldsläget påverkar Sveriges inre säkerhet

Publicerad 10 januari 2023

Ryssland utgör ett allvarligt hot mot Sveriges säkerhet. Ryska underrättelseaktiviteter och annan säkerhetshotande verksamhet mot Sverige kan förväntas öka. Samtidigt bidrar utvecklingen i omvärlden till ett bredare författningshot.

Rysslands invasion av Ukraina har i grunden förändrat den europeiska säkerhetsordningen och också säkerhetsläget i Sverige.

– Den ryska regimens agerande är oförutsägbart och Ryssland utgör ett allvarligt hot även mot Sveriges inre säkerhet. Hotet ska betraktas utifrån att Ryssland ser Sverige som en del av Europa och en del av Nato och vi kan förvänta oss att ryska säkerhetshotande aktiviteter mot Sverige ökar, säger säkerhetspolischef Charlotte von Essen.

Säkerhetspolisen har identifierat tre sektorer där det finns skäl att vara särskilt vaksam för att motverka spionage och sabotage. Sektorerna är energiförsörjning, telekom och transporter av kritiska leveranser. Det är sektorer där angrepp mot Sverige skulle kunna orsaka skada även för övriga Europa.

Säkerhetspolisen ser en utveckling där Ryssland i större utsträckning än tidigare förväntas använda icke-officiella plattformar som rysk diaspora, institutioner och företag i Sverige samt cyberangrepp för inhämtning av information. Det kan också handla om annan säkerhetshotande verksamhet som sabotage, desinformation eller att regimen använder sig av våldsbejakande extremister för att destabilisera det svenska samhället.

Det försämrade säkerhetsläget leder till ett bredare författningshot. Säkerhetspolisen ser en ökad spridning av konspirationsteorier och antistatliga budskap vilket riskerar att på sikt undergräva förtroendet för samhällets institutioner, politikers beslutsfattande och statens legitimitet.

– Utvecklingen innebär att hotet, både attentatshotet och hotet mot vår författning, kan uppstå i den breda extremismen. Det här är en utveckling som spelar främmande makt i händerna. Om färre står upp för demokratin riskerar både motståndskraft och försvarsvilja att minska, säger Charlotte von Essen.

Publicerad

 10 januari 2023

Säkerhetsskydd Författningsskydd Främmande makt

Dela denna artikel

Placeholderlogotyp

Säkerhetspolisen avvärjer hot mot Sveriges säkerhet och mot medborgarnas fri- och rättigheter. Vårt uppdrag är att säkra framtiden för demokratin.

Sociala medier

Följ Säkerhetspolisen i sociala medier. Vi finns på Twitter, Instagram och LinkedIn

Tipsa oss

Har du sett eller hört något som Säkerhetspolisen kan ha nytta av i arbetet för att skydda Sverige?

Till tipssidan

Telefon: 010-568 70 00

Om kakor på webbplatsen

På denna webbplats används endast nödvändiga kakor för att webbplatsen ska fungera. Genom att klicka på "Jag förstår" sätts också en kaka för att fortsätta hålla meddelandet stängt.

Läs mer om kakor